mandag 10. mars 2014

Norgesglass

I dag har jeg googlet litt for å prøve å finne historien bak disse gamle glassene som har blitt så populære igjen: Norgesglass. Jeg samler selv på dem, og skal skaffe meg i alle fall ett hver størrelsene som har blitt laget. De er superfine på kjøkkenbenken til å oppbevare tørrvarer i, som lykter til telys eller man kan lage andre nye ting ved å bruke de tomme glassene :-)

Norgesglasset ble produsert i Norge i tidsrommet 1908 til 1978, og revolusjonerte lagring av mat. Derimot er ikke Norgesglasset en norsk oppfinnelse. Det var britiske Caleb Kilner som oppfant "Kilner Jar" på 1800-tallet. Sønnen John Kilner stiftet selskapet John Kilner & Co Glass Company i Yorkshire i 1842, og de produserte mengder av glasset. Patenten på dette glasset gjorde det mulig for privatpersoner - før kjøleskap og fryser kom til hjemmene - å hermetisere ulike matvarer og oppbevare dem over lengre tid. Når krukken fylles med noe varmt skapes det undertrykk under avkjøling slik at glasset holdes helt tett. Man kunne beskytte innholdet ekstra godt ved å legge på et lokk av smeltet voks i tillegg.

Glassene ble kopiert og produsert av mange, og det var Drammen Glassverk (etablert 1873) som startet produksjonen av Norgesglasset. I 1909 ble det produsert 112 635 sylteglass, og i 1937 produserte de 888 400 sylteglass av ulike slag. Glassene var enten blanke eller hadde en svak, turkis farge og ble laget i minst seks forskjellige størrelser. Drammen Glassverk ble kjøpt opp av Moss Glassverk (etablert i 1889) i 1958 og produksjonen av Norgesglass fortsatte på Jeløya frem til 1978. Totalt ble det laget om lag 75 millioner eksemplarer. 

Her ser dere noe av det jeg bruker mine Norgesglass til :-)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar